Nasveti

Les je potrebno dobro poznati, da lahko optimalno služi namenu

Les & Terapevtski učinki

Kadar bivamo v prostoru z veliko lesa, smo deležni "aromaterapije". Najbolj poznane zdravilne drevesne vrste so: cedra, bor, cemprin, divji kostanj, evkaliptus in bela jelka.

Les & Whisky

Ste vedeli, da whisky starajo izključno v hrastovih sodih, ki so bili običajno pred tem polnjeni s šerijem ali burbonom? Da pri tem NIKOLI ne uporabljajo novih sodov?
Svojo prepoznavno barvo, whisky počasi in postopoma pridobi ravno iz lesa soda.
Da dobi uraden naziv "whisky", mora v hrastovih sodih odležati najmanj 3 leta, čeprav ga večina proizvajalcev stara dlje. Najbolj pogoste so letnice 10, 12, 14, 15 in 20 let. Ker leseni sodi niso neprodušno zaprti, določen delež whisky-ja skozi leta staranja izhlapi. Delež znaša med 1 in 2% letno, imenujemo pa ga "delež za angele" oz. angleško "angel share".

Trajnost lesa

nam pove kako oz. koliko je les odporen na različne zunanje dejavnike. Trajnost lesa je lastnost, ki narekuje tudi uporabo lesa. Zavedati se je treba, da je les živ organizem.

Grče – »ČAR« lesa

Glede na to, da je les naraven material, je v celoti lep. Teško govorimo o njegovih napakah - le te so redke. Grče, letnice, beljava / črnjava les naredijo živ in zanimiv

Toplina narave

Narava nam daje najlepše materiale in les sodi bržkone med najbolj očarljive. S svojim naravnim žarom širi toplino in daje občutek varnosti. Klasično ali moderno, možnosti obdelave so tako različne kot posamezne vrste lesa. Izkoristite darove narave.